One Day Without Shoes στις 16 Απριλίου για τα παιδιά του κόσμου

Στη σελίδα http://www.onedaywithoutshoes.com αναρτήθηκαν δυο εικόνες κι ένα βίντεο από τη δράση της τάξης μας και κάνουν το γύρο του κόσμου!

odwoshoes2.jpg
external image logo.jpg

Η εκδήλωση One Day Without Shoes είναι ένα παγκόσµιο γεγονός που έχει σκοπό να ενηµερώσει και να ευαισθητοποιήσει τον κόσµο για τη σηµασία των παπουτσιών στη βελτίωση της ζωής των φτωχών παιδιών. Η εκδήλωση άρχισε το 2009 και το 2010 περισσότεροι από 250.000 άνθρωποι σε όλο τον κόσµο βγήκαν στους δρόµους χωρίς παπούτσια, ενώ πάνω από 1.700 εκδηλώσεις πραγµατοποιήθηκαν στις µεγάλες πόλεις του κόσµου. Το 2012 περισσότεροι από 300,000 άνθρωποι σε όλον τον κόσμο έβγαλαν τα παπούτσια τους για το One Day Without Shoes

Μάθημα χωρίς παπούτσια! Πάρτι χωρίς παπούτσια! Βόλτα χωρίς παπούτσια! Γεύμα χωρίς παπούτσια! Στο γραφείο χωρίς παπούτσια! –Από εμάς εξαρτάται!

Προσωπικότητες όπως: ο Λένι Κράβιτζ, η Σαρλίζ Θέρον, η Ντέμι Μουρ, ο Τζέι Λένο, η Χέδερ Γκράχαμ, η Ντόνα Κάραν, η Αριάννα Χάφινγκτον και η Τόρι Μπερτς υποστηρίζουν και συμμετέχουν στο One Day Without Shoes.

Με το να βγάλουµε τα δικά µας παπούτσια ευαισθητοποιούµε τους άλλους σχετικά µε τον αντίκτυπο που µπορεί να έχει ένα ζευγάρι παπούτσια στη ζωή ενός παιδιού. Οι άνθρωποι διοργανώνουν εκδηλώσεις χωρίς να φορούν παπούτσια και ενηµερώνουν τον κόσµο για ποιο λόγο τα παπούτσια είναι σηµαντικά για ένα καλύτερο αύριο. Μπορεί να είναι οποιαδήποτε δραστηριότητα, µεγάλη ή µικρή, η οποία µπορεί να διαρκεί για µερικά λεπτά ή µια ολόκληρη ηµέρα. Πάρτι χωρίς παπούτσια, περίπατοι στην πόλη χωρίς παπούτσια, γεύµα χωρίς παπούτσια, συνάντηση στο γραφείο χωρίς παπούτσια, συνάντηση για τσάι χωρίς παπούτσια.

Εκατομμύρια παιδιά διατρέχουν τον κίνδυνο να τραυματιστούν και να μολυνθούν από αρρώστιες μεταδιδόμενες από το έδαφος.

Υπάρχουν χώρες στις οποίες τα παπούτσια είναι απαραίτητα για να μπορούν τα παιδιά να πάνε σχολείο.

Τα παιδιά που είναι καλά στην υγεία τους έχουν περισσότερες πιθανότητες να καταφέρουν να είναι καλοί μαθητές. Για κάθε ζευγάρι που αγοράζετε, η Toms χαρίζει ένα ζευγάρι καινούρια παπούτσια σε ένα παιδί που τα έχει ανάγκη. One for One.Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση
external image ECNAT-Purple%20Logo%20CMYK.jpg external image KentrikiGAW.JPG


Μία εκστρατεία από μαθητές όλου του κόσμου για τα παιδιά όλου του κόσμου!


«Εκατομμύρια γονείς, δάσκαλοι και παιδιά ανά τον κόσμο απευθύνουν έκκληση στις κυβερνήσεις των χωρών τους, ώστε να παρέχουν δωρεάν και ποιοτική βασική εκπαίδευση σε όλα τα παιδιά του κόσμου. Αυτοί, είναι υποστηρικτές της Παγκόσμιας Εκστρατείας για την Εκπαίδευση. Εμείς προσθέτουμε τη φωνή μας στη δική τους έκκληση. Με το να συμμετέχετε μπορείτε να γίνετε η πρώτη γενιά που θα δει κάθε παιδί του κόσμου να απολαμβάνει το δικαίωμα στην εκπαίδευση».
Nelson Madela and Graca Macel, Απρίλιος 2002

Η Εκπαίδευση αποτελεί βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και βασικό όπλο στη μάχη κατά της φτώχειας. Για 69 εκατομμύρια παιδιά και 750 εκατομμύρια ενήλικες, αυτό το δικαίωμα παραβιάζεται καθημερινά.
Η Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση (Global Campaign for Education) προωθεί την Εκπαίδευση για Όλους ως βασικό ανθρώπινο δικαίωμα και κινητοποιεί την κοινή γνώμη με σκοπό να ασκήσει πίεση στις κυβερνήσεις και τη διεθνή κοινότητα. Οι κυβερνήσεις σε ολόκληρο τον κόσμο έχουν την υποχρέωση να παρέχουν δωρεάν δημόσια υποχρεωτική βασική εκπαίδευση σε όλους τους ανθρώπους κυρίως στα παιδιά, τις γυναίκες και σε όλα τα μέλη της κοινωνίας που κινδυνεύουν από αποκλεισμό.
Η καθολική και ποιοτική εκπαίδευση είναι εφικτή. Το κόστος, όμως, μιας ενδεχόμενης αποτυχίας είναι πολύ μεγάλο.


Η συμμαχία Παγκόσμια Εκστρατεία για την Εκπαίδευση ιδρύθηκε το 1999 και η ActionAid είναι ιδρυτικό μέλος της. Βασικό εργαλείο της εκστρατείας είναι η Παγκόσμια Εβδομάδα Δράσης για την Εκπαίδευση. Σε αυτήν συμμετέχουν Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, Δίκτυα της Κοινωνίας των Πολιτών, εκπαιδευτικοί και μαθητές από περίπου 120 χώρες του κόσμου. Οι μεγάλοι πρωταγωνιστές είναι οι μαθητές οι οποίοι κάθε χρόνο καλούνται να δράσουν διεκδικώντας το δικαίωμα των συνομηλίκων τους να πάνε σχολείο.
Συγκεκριμένα, κατά τη διάρκεια της Εβδομάδας Δράσης μαθητές από πλούσιες και φτωχές χώρες ενώνουν τις φωνές τους και μέσα από παραπλήσιες εκδηλώσεις, υπενθυμίζουν στους ηγέτες της χώρας τους τις δεσμεύσεις τους σχετικά με την εκπαίδευση και την ανάγκη ουσιαστικής κατοχύρωσης του δικαιώματος πρόσβασης κάθε παιδιού σε αυτήν.

πηγή:
http://education.actionaid.gr/GAW

ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ


kids_around_world23.gif external image childrens_day_nov20.jpg
Διαβάστε ολόκληρο το κείμενο της Σύμβαση εδώ

Οπτικοακουστικό υλικό εδώ

**Η Σύμβαση άρθρο προς άρθρο**

1 έως 41: Τα δικαιώματα
1 Ορισμός έννοιας "παιδί"
2 Αρχή της μη διάκρισης
3 Συμφέρον του παιδιού
4 Λήψη μέτρων εφαρμογής
5 Ρόλος γονέων & κηδεμόνων
6 Ζωή και ανάπτυξη
7 Όνομα & ιθαγένεια
8 Ταυτότητα
9 Χωρισμός από γονείς
10 Οικογενειακή επανένωση
11 Αθέμιτες μετακινήσεις
12 Σεβασμός απόψεων του παιδιού
13 Ελευθερία έκφρασης
14 Ελευθερία σκέψης & θρησκείας
15 Ελευθερία του συνέρχεσθαι ειρηνικά
16 Απαραβίαστο της ιδιωτικής ζωής
17 ΜΜΕ - πληροφόρηση
18 Ευθύνη γονέων - κέντρα παιδικής φροντίδας
19 Βία, παραμέληση, εκμετάλλευση

21 Υιοθεσία
22 Παιδιά πρόσφυγες
23 Παιδιά με ειδικές ανάγκες
24 Υγεία & ιατρικές υπηρεσίες
25 Αναθεώρηση αναδοχής
26 Κοινωνική πρόνοια και ασφάλιση
27 Ανάπτυξη - επίπεδο ζωής
28 Εκπαίδευση
29 Σκοποί εκπαίδευσης
30 Μειονότητες
31 Ελεύθερος χρόνος - ψυχαγωγία
32 Παιδική εργασία - οικονομική εκμετάλλευση
33 Ναρκωτικά
34 Σεξουαλική εκμετάλλευση & βία
35 Απαγωγή - εμπορία παιδιών
36 Aλλες μορφές εκμετάλλευσης
37 Βασανιστήρια - στέρηση ελευθερία
38 Ένοπλες συρράξεις
39 Επανένταξη παιδιού-θύματος
40 Ποινική μεταχείριση
41 Ευνοϊκότερη ρύθμιση
42 έως 45: Εφαρμογή και έλεγχος
42 Γνωστοποίηση
43 Επιτροπή
44 Εκθέσεις κρατών
45 Συνεργασία
46 έως 54: Ισχύς και αναθεώρηση
46 Υπογραφή
47 Επικύρωση
48 Προσχώρηση
49 Ισχύς
50 Αναθεώρηση
51 Επιφυλάξεις
52 Καταγγελία
53 Θεσμοφύλακας
54 Επίσημες γλώσσες δημοσίευσης